Interview with Aleksandra Boguslavkaya for the Spanish edition: Women in startups.

Олександра Богуславська – CEO та засновниця компанії Data Science UA. За 6 років Олександрі разом із командою вдалось створити спільноту з 15000+ розробників, які спеціалізуються на роботі з даними та штучному інтелекті. У 2016 році компанія провела першу у Києві профільну конференцію Data Science UA для представників галузі AI. Data Science UA об’єднує технічних спеціалістів та менеджерів, які працюють у сфері data science. Компанія надає послуги IT рекрутингу, data science консалтингу, корпоративного навчання з data science та менторства, а також послуги з аутсорсингу  та аутстафінгу для AI компаній з різних сфер зі всього світу. 

Минулого року команда Data Science UA закрила сотні вакансій Senior рівня та організувала дев’яту міжнародну конференцію Data Science UA. Конференція проходила онлайн та тривала 24 години,  за цей час на ній пролунали промови 65 спікерів з топових компаній та різних куточків планети. За попередній рік компанія зросла втричі. З 2020 року  Data Science UA запустили для партнерів зі всього світу десятки R&D-центрів європейських та американських компаній, які розробляють інноваційні AI продукти у різних сферах: консалтинговій, медичній, пошуковій, страховій, а також платформи інтелектуальної відеоаналітики і т.п.

Далі ми хотіли б дізнатися трохи більше про вас особисто та професійні досягнення за допомогою таких запитань:

  • Про що ваш стартап і який основний напрям його діяльності?

Data Science UA – це українська компанія, ідея створення якої в мене виникла, коли я працювала в американській продуктовій ІТ компанії з сильним штатом ІТ розробників. Наші розробники часто відвідували різноманітні конференції, ІТ зустрічі і т.д. по цілому світу.

Одного разу я з колегами відвідала AI meetup. Спікер надихнув мене: його доповідь про штучний інтелект була дуже цікавою. Я запитала у колег, чи проводяться в Києві конференції зі штучного інтелекту — виявилося, що ні. 

Тоді я зрозуміла, що хочу створити майданчик для суперталановитих розробників, на якому вони могли б спілкуватися, розвиватися, отримувати знання та знаходити нові ідеї. Так, у листопаді 2016 року ми з командою провели першу у Києві конференцію Data Science UA. Захід пройшов успішно, приїхали надзвичайно багато розробників не тільки зі всієї Україниа й спікери з усього світу. 

Після такого інтересу до технолгії data science, ми вирішили систематично проводити такі освітні заходи та конференції для спеціалістів ІТ сфери. Ми почали щомісяця організовувати мітапи на тему data science та AI. На цей момент ми вже провели 9 міжнародних ІТ конференцій Data Science UA, куди ми запрошували спікерів з таких компаній як Facebook, Google, Amazon, Disney, Coca-Cola…

Після конференції до нас почав надходити великий запит від компаній знайти для них талановитих інженерів – так ми відкрили наше рекрутингове агентство з фокусом на AI. Завдяки конференції ми зібрали навколо себе велику IT  спільноту, на нас почали виходити міжнародні компанії – з тих пір ми наймаємо для них кращих з кращих. Ми закриваємо не лише вакансії, пов’язані з AI: зараз ми маємо велику команду рекрутерів, які можуть знайти професіонала, який працює з будь-якою технологію, а також нетехнічних спеціалістів. Кожен наш напрям з’являвся як відповідь на потреби і запити ринку

Наступним нашим етапом розвитку була організація освітніх курсів зі штучного інтелекту з дуже сильними спеціалістами. Ці курси мають величезний інтерес з боку ІТ розробників та бізнесів. Ми проводимо курси з візуалізації даних, науки про дані для менеджерів, допомагаємо компаніям на етапах цифрової трансформації, розробляємо індивідуальні курси на основі потреб та сфери компанії. 

Наступний наш напрям – це data science consulting. Ми підтримуємо компанії на етапах їх цифрової трансформації та перетворення даних: від консалтингу з data management до моделей машинного навчання. У Data Science UA ми об’єднуємо бізнес, дані та технології у єдине ціле та оснащуємо вас інструментами, необхідними для того, аби логічно поєднати всі робочі процеси. Наша команда працювала зі страховими, фармацевтичними та e-commerce— ми допомагаємо у розробці та впровадженні системи збору та зберігання даних та надаємо технології та інструменти, які найкраще підходять для вашого бізнесу.

Ще один наш напрям – це IT аутсорсинг та IT аутстафінг. Ми маємо вже десятки  R&D центрів по всьому світу і навіть під час війни активно продовжуємо відкривати нові. Ми можемо зібрати команду для будь-якого проєкту з урахуванням конкретних потреб та знайти спеціаліста по найскладнішим технологіям. Клієнт тим часом отримує повне розвантаження від адміністративної роботи та зосереджується на розробці продукту.

  • З якими основними проблемами вам доводиться стикатися в повсякденній роботі компанії? 

Дуже важкий період – це перший рік компанії. Це як перший рік дитини: дуже важко вистояти, заявити про себе, щоб компанію сприймали серйозно, розуміли її користь, і готові були платити за цю користь… Конкуренція дуже велика і не всім стартапам вдається гідно впоратися з нею. Тому дуже багато стартапів закриваються на першому році свого життя. 

Важким періодом стала епідемія COVID-19 у 2020, тому що він приніс радикальні зміни в концепцію сприйняття бізнесу, сприйняття робочого процесу, зустрічей. Особливо дуже складно було офлайн бізнесам, але COVID  нас навчив за 1 день комунікувати з цілим світом та проводити зустрічі в будь-якому куточку світу, незалежно від того, де ти знаходишся цієї миті. Зараз мій робочий день розпочинається з дзвінків з партнерами та клієнтами з Австралії/Азії, продовжується у Європі та закінчується колами з США/Канадою. І тепер так дуже комфортно працювати. 

Ну і дуже складне випробування, які ми всі зараз проходимо – це ВІЙНА в Україні. На початку війни, в березні, я не розуміла, чи втримається наш бізнес, чи зможемо ми платити зарплатню нашим співробітникам… Я пам’ятаю, як на зустрічі з нашими працівниками я сказала їм, що у нас є тільки два варіанти: або піддатися негативним емоціям і сидіти плакати, або почати працювати в тих умовах, які є, – і тим самим взяти відповідальність за подальші результати та прибутки. Вся команда одноголосно відповіла: «Так, ми за другий варіант. Починаємо працювати».

  • Як і коли ви дізналися, що хочете бути підприємцем? 

Це, мабуть, було за рік до того, як я заснувала Data Science UA. Це було у 2015 році. Я працювала у ІТ компанії, в мене було дуже класна команда розробників вони писали код, а я робила всю іншу роботу: займалася операційною діяльністю компанії, PR, фінансами, HR та рекрутингом.  І коли я запитала своїх колег розробників, чи підтримують вони мене в новому проєкті, чи прийдуть на мою першу ІТ конференцію. всі мої колеги по роботі мене підтримали. І це стало для мене вирішальним фактором в прийнятті рішення.

  • Хто був вашою найбільшою підтримкою, коли ви ухвалювали рішення про початок бізнесу? 

Мої колеги по роботі в ІТ компанії, інженери – розробники, з якими ми працювали в одній команді. І коли люди – професіонали своєї справи високо оцінюють твою бізнес-ідею та дають цінний фідбек на твої починання  – це дуже важливо для успішного розвитку в сучасних умовах.

  • Чи вважаєте ви, що бажання бути підприємцем є вродженим (закладено в ДНК людини)?

Я вважаю, що бажання бути підприємцем – це не вроджена особливість і це не закладено в ДНК людини. На це впливає родина, друзі, оточення, обставини тощо. Бажання бути підприємцем розвивається впродовж життя внаслідок перебування в правильному оточенні, в правильний час, в правильному місці.

  • Що для Вас є стартап ? 

Для мене стартап – це відсутність бюрократії. Це найшвидший темп діяльності та розвитку, це найшвидші рішення, це найшвидша комунікація.  

  • Як ви вважаєте, чи є відмінності між «бути підприємцем  у стартапі»  і іншими типами підприємств? 

Ми зараз працюємо з різними компаніями (різного розміру, різної форми власності, різного типу) і тому нерідко стикаємось з бюрократією. Бюрократія для мене – це щось дуже жахливе, бо вона вбиває технології, вбиває мотивацію людей творити. Тому для мене в стартапі дуже важлива швидкість прийняття рішень в команді і відсутність бюрократії.

  • Що б ви порекомендували зараз своєму «підприємцю з минулого», на той момент, коли починали? 

Мабуть, наймати найкращих, найпрофесійніших людей на ринку праці, тому що неможливо будувати бізнес і компанію без класних кваліфікованих людей. Часто підприємці-початківці починають все робити самостійно, як людина-оркестр. Але насправді це дуже важко і забирає в підприємця  багато життєвого ресурсу, який насправді можна перенаправити в інше, більш корисне для розвитку бізнесу, річище. Моя порада підприємцям – наймати з першого дня найкращих професіоналів, бо тільки сильною командою можна досягнути найкращих результатів.

  • Які якості ви вважаєте найбільш цінними при формуванні робочого колективу?

Я завжди намагаюся наймати на роботу людей, які в чомусь є кращі за мене: які мають кращі навички, більший досвід, краще володіють мовами і т.д. Якщо я буду наймати слабших людей – ми ніколи не зможемо вирости як компанія. Чим сильніші люди – тим більшого успіху ми зможемо досягти разом як команда.

  • Як ви справляєтеся зі стресом?

Для мене мій бізнес, моя робота, моя компанія – це і є інструменти боротьби зі стресом. І якщо взяти період цієї війни в Україні, саме робочі зустрічі, робочі завдання та цілі мене повертали і повертають до звичного мені стану, до організованості, цілеспрямованості та натхнення. Моя робота, мій бізнес – це моє найбільше натхнення, це те, що дає мені життєвий ресурс, життєву енергію. Ну і другий інструмент боротьби зі стресом – це подорожі з моїми друзями.

  • Чи займаєтесь ви якимось видом спортом? 

До війни займалася йогою, відвідувала тренажерний зал. А зараз – це прогулянки, хочеться більше контакту з природою.

  • Яка ваша наступна професійна ціль? А особиста?

Хочемо нарощувати команду. Є фінансові цілі, хочемо зрости в прибутках в декілька разів, але зараз в умовах війни це робити непросто. 

Особиста ціль – зробити все по максимуму, аби наблизити перемогу України у війні. Ми ще на початку війни створили волонтерську організаціюIt Stand For Ukraine

, і зараз в неї входить вже більше 1000 ІТ інженерів.

  • Чи вважаєте ви, що для того, щоб бути підприємцем, важливо мати хоча б попередній досвід роботи в інших компаніях і знати різні методи роботи? 

Так, це дуже добре мати попередній досвід роботи та інших компаніях і знати різні методи роботи. Я вважаю, що той досвід, який я взяла в різних компаніях, з різними керівниками, з різними підходами до управління командою – став для мене вирішальним та дуже важливим в подальшому успішному розвитку та в управлінні моїм бізнесом.

  • Як би ви пояснили дитині, що означає бути підприємцем? 

Це коли у тебе є певна кількість цукерок (чи горішків) і щомісяця тобі треба віддати усі ці цукерки людям: твоїм працівникам та партнерам .  І навіть якщо в тебе не вистачає цукерок, тобі в будь-якому випадку ці цукерки треба обов’язково десь знайти та віддати.